Citroenverbena

Teelt in pot

Dit kruid geurt en smaakt sterker naar citroen dan citroen zelf. Het kruid is maar matig winterhard. Vandaar dat je de plant best in een pot kweekt. Eventueel kan je tijdens het groeiseizoen de pot in de grond ingraven. Dit beperkt het water geven. Zodra de plant door de afwateringsgaten van de (kleine) pot groeit, hoeft de plant minder gegoten te worden. In het najaar kan je dan eenvoudig de pot uitgraven en beschut overwinteren. Als de plant met zijn wortels sterk buiten de pot gegroeid is, kan je de plant wat helpen door wat takken weg te snoeien of in te korten om zo de bladmassa terug in verhouding te brengen met de wortelmassa. In de onverwarmde oranjerie heeft het kruid met gemak - met behoud van blad - de vorstperiode van januari en februari 2012 overleeft. De temperatuur was in de oranjerie gezakt tot -3° Celsius terwijl het buiten zakte tot -10° à -15*C. Als je geen (glazen) serre hebt kan je de plant ook overwinteren in de garage of een min of meer vorstvrije bergruimte. Als de plant voldoende licht staat, behoudt deze zijn blad. Als de groeiomstandigheden minder ideaal zijn (licht of te droog), kan de plant helemaal kaal worden en in de lente de groei hervatten. De plant kan je best in het voorjaar stevig terugsnoeien, om te vermijden dat de plant te lang wordt en onderaan volledig kaal komt te staan. De plant komt zelden tot bloei: heel kleine witte bloempjes.

Teelt in vollegrond

Als de plant in de winter niet met te natte voeten zit, kan hij buiten ook wel overleven. De plant sterft dan bovengronds volledig af en schiet dan aan de voet van de plant terug uit. Ik snoei mijn planten in de vollegrond na 15 oktober terug tot een 20 cm boven de grond. Leg er een 30 à 40 cm dikke laag droge bladeren op. Hierover leg ik tot slot een laag (oude) serreplastiek.

Stekken

Dit kruid kan heel gemakkelijk gestekt worden. Na ongeveer 3 weken zijn de stekken geworteld. Als je de stekken goed verzorgd, heb je hierbij zelden uitval. Het gebruik van stekpoeder is hierbij niet nodig.