Duurzaam omgaan met water

Als u al het water op de wereld vergelijkt met een volle badkuip, dan is het bruikbare gedeelte voor de mens niet
meer dan een koffielepeltje. In Vlaanderen verbruiken en vervuilen we naar verhouding veel meer dan dat koffielepeltje, met alle gevolgen van dien voor onze natuur. De Vlaamse overheid wil daar iets aan doen. Maar ze kunnen dat niet zonder uw medewerking. Op het Vlaams waterloket vindt u heel wat praktische informatie en tips over hoe u op een duurzame manier met water kunt omgaan.
 

Goed drinkwater is een kostbaar product en van bijzonder belang voor onze gezondheid. We staan er niet meer bij stil, maar ons water komt niet uit de kraan. Het komt in de eerste plaats uit de natuur. Uit sommige waterlopen, en vooral uit de bodem. En die zijn we de laatste tijd flink aan het uitputten. Het gemiddeld drinkwaterverbruik in België schommelt tussen 120 en 130 liter per dag en per inwoner. Met wat inspanning kan een gemiddeld gezin wel 40.000 liter water per jaar besparen. Vermits de prijs voor leidingwater de komende jaren nog zal stijgen, betekent dit een aanzienlijke besparing op uw factuur. Daarom is het noodzakelijk dat we spaarzaam omgaan met het leidingwater en dat we het juiste water gebruiken voor de juiste toepassing. Dit betekent dat voor laagwaardige toepassingen (bijvoorbeeld toiletspoeling, schoonmaak,…) best laagwaardig water (bijvoorbeeld regenwater) wordt gebruikt.

Om hemelwatergebruik aan te moedigen geeft de gemeente Brecht een premie voor de vrijwillge plaatsing van een hemelwaterinstallatie.