Federaal token

Wat

Om zich te identificeren bij online-diensten van de overheid kan de burger die niet over een e-ID (elektronische identiteitskaart) beschikt een gebruikersnaam en wachtwoord (federaal token) aanvragen bij het registratiekantoor van Fedict te Brussel.

Om te vermijden dat men zich persoonlijk naar het registratiekantoor van Fedict in Brussel moet begeven, kan je ook terecht bij de dienst burgerzaken van het gemeentehuis. Je maakt hiervoor een afspraak via bovenstaande knop. 

Personen die over een rijksregisternummer beschikken, kunnen zich hiermee op het federale portaal registreren om digitaal een token online aan te vragen.

Wie over een elektronische identiteitskaart en een kaartlezer beschikt, kan zich bij de online-diensten identificeren met zijn pincode en heeft dus geen token nodig.

Voorwaarden

Iedereen kan een token aanvragen, maar wie over een elektronische identiteitskaart beschikt kan deze (na ingeven van de pincode) gebruiken om zich te identificeren bij de online-diensten van de overheid en heeft dus geen token nodig.

Procedure

Je vraagt het token aan:

  • bij de website www.belgium.be (na registratie);
  • bij de dienst burgerzaken (je maakt hiervoor een afspraak via bovenstaande knop):
    • op voorlegging van je e-ID of je verblijfskaart én een persoonlijk uniek e-mailadres
    • de dienst burgerzaken vraagt een activatiecode aan bij Fedict. Je ontvangt van Fedict per e-mail een activatielink die 14 dagen geldig is. Je zal deze link ontvangen vóór de dienst burgerzaken in het bezit zal zijn van je activatiecode. Je kan je activatiecode dus nog niet komen afhalen wanneer je je activatielink ontvangt. De dienst burgerzaken zal je uitnodigen.
    • Je komt persoonlijk je token afhalen bij de dienst burgerzaken en tekent voor ontvangst.

Opgelet:
Wie niet over een geldig e-mailadres beschikt, kan geen federaal token aanvragen. Ook niet-Belgen zonder rijksregisternummer kunnen geen federaal token aanvragen.

Wat meebrengen

e-ID of verblijfskaart en persoonlijk uniek e-mailadres.

Bedrag

Gratis

Uitzonderingen

Als u als Belg in het buitenland verblijft, en u hebt geen officieel adres meer in België, dan kunt u zich bij voorkeur registreren en aanmelden met uw elektronische identiteitskaart (eID). U kunt ook gebruik maken van de beveiligingscode via mobiele app of de beveiligingscode via SMS.

Niet-Belgen die geen eID hebben, maar vanuit het buitenland toegang moeten krijgen tot Belgische applicaties, kunnen naast een token ook andere digitale sleutels aanvragen: beveiligingscode via mobiele app en beveiligingscode via SMS. Neem hiervoor contact op met de Servicedesk van Digitale Transformatie.

Doelgroep