Gemeente Brecht koopt rolstoelfiets aan met steun van ‘Groot Brecht met een Hart’

Op donderdag 14 juli huldigden gemeente en OCMW Brecht de nieuwe rolstoelfiets in, die met steun van ‘Groot Brecht met een Hart’ eerder dit jaar werd aangekocht.

De nieuwe rolstoelfiets is speciaal ontwikkeld om rolstoelgebruikers per fiets te vervoeren. Het grote voordeel van de fiets: de passagier kan in de eigen rolstoel blijven zitten, want die wordt volledig mee vervoerd tijdens de rit. Met een automatisch optreksysteem wordt de rolstoel gemakkelijk op het platform getrokken. De kostprijs van de fiets bedraagt om en bij de 9.000 euro en werd met een financiële tussenkomst van 3.000 euro van ‘Groot Brecht met een Hart’ aangekocht.

Woonzorgcentrum Sint-Maria zal deze fiets inzetten om met haar bewoners op pad te gaan. De dichte omgeving van het woonzorgcentrum is door veel bewoners intussen gekend van de wandelingen die ze doen, met dit nieuwe vervoersmiddel kunnen de bewoners een heel eind verder vervoerd worden. Zowel eigen personeel, familie van de bewoners als vrijwilligers zullen de fiets besturen. Ook een minder geoefende fietser kan zonder problemen met de fiets op pad.

Gemeente en OCMW Brecht plannen om deze fiets ook in te zetten voor de brede bevolking van Brecht via een uitleensysteem. Zo kunnen ook gezinnen met een bewoner met een handicap op gezamenlijke fietstocht. Van zodra de fietsenstalling en een gebruikersreglement in orde zijn, zullen we de inwoners daarvan op de hoogte brengen.

Foto: Josefien Luyckx maakt met bestuurder Lies Dictus een eerste proefrit met de rolstoelfiets.