Groenacties

Behaagactie

Jaarlijks in het vroege najaar loopt de behaagactie van Natuurpunt. Behaag… Natuurlijk is een samenaankoop voor streekeigen plantgoed. De gemeente Brecht werkt al sinds 2011 mee aan deze actie. Kiezen voor streekeigen of inheems groen is immers kiezen voor kwaliteit: ontdek de voordelen van streekeigen plantgoed tegen lage prijzen. Verschillende planten (struiken, hagen, bomen en klimplanten) zijn te bestellen tot einde oktober.

Download het bestelformulier of haal het op bij het onthaal van het gemeentehuis of bij het administratief centrum in Sint-Job-in-‘t-Goor. Het ingevulde formulier kan vanaf begin september tot 19 oktober bezorgd worden aan het onthaal van het gemeentehuis of bij het administratief centrum in Sint-Job-in-‘t-Goor. Je betaalt het totale bedrag met bancontact.

Meer details (plantensoorten, leverdatum, leverlocatie, enz.) vind je in het bestelformulier.

Plantbeschrijvingen en onderhoudstips kan je hier downloaden.
 

1000-bomenactie

Een andere groepsaankoop-actie voor groen, is de 1000-bomen actie van Regionaal Landschap De Voorkempen ism IGEAN. Zoals de naam al komt te zeggen, worden via deze actie verschillende bomen aangeboden: Een weloverwogen selectie van enkele mooie, robuuste en resistente soorten. Het gaat ook hier ligt de focus op autochtoon plantgoed, zowel voor grote als kleine tuinen. Deze actie gaat jaarlijks door met een bestelperiode vanaf begin augustus tot eind september. De bomen werden opgekweekt bij lokale boomkwekers en worden vervolgens aan mooie prijzen aangeboden aan de deelnemende gemeenten.

IGEAN selecteerde slechts 4 leverpunten in de regio. Het leverpunt in Essen is voor de Brechtenaren het meest nabije. 

 Bestellen doe je via de onlinelink: https://www.rldv.be/projecten/1000-bomen
 

Samen voor een groen Brecht

Brecht is een groene gemeente en dat willen we graag behouden en waar mogelijk versterken. Zowel op publiek als privaat terrein willen we de biodiversiteit serieus opkrikken. Wij jij je huis of tuin klimaatbestendig inrichten? Gevelgroen? Een wadi? Een bloemenweide? Een struweel? Misschien zelfs een groendak? Registreer jouw maatregelen (infiltratievoorzieningen, bomen, heggen, enz.) dan op www.groenblauwpeil.be. Zo help je Brecht een overzicht te krijgen van alle ‘groene’ of ‘blauwe’ maatregelen in de gemeente. Na het ingeven van jouw specifieke terreingegevens, krijg je een gericht advies voor jouw perceel. Geef je je toestemming om deze gegevens te gebruiken (geen zorgen over je privacy, de gegevens worden geanonimiseerd), dan help je ons bij de monitoring van het ‘groenblauwpeil’ in Brecht. Alvast bedankt om jou steentje.. euh plantje bij te dragen.