horecavergunning
Om een horecazaak te mogen opstarten, openhouden of heropenen moet u beschikken over een horecavergunning. Deze vergunning is ook vereist voor het overnemen van een bestaande horecazaak.
Een horecavergunning bundelt verschillende verplichtingen en procedures die van toepassing zijn op de exploitatie van een horecazaak.
Een horecazaak wordt hierbij gedefinieerd als elke drank-of eetgelegenheid, permanent of tijdelijk ingericht, die publiek toegankelijk is en waar dranken en/of maaltijden worden verstrekt voor consumptie ter plaatse.
Voor het verkrijgen van een horecavergunning, moet u aan volgende voorwaarden voldoen:
- Correcte registratie in de Kruispuntbank van Ondernemingen (als onderneming en als vestigingseenheid, inclusief de correcte btw-activiteiten)
- Beschikken over een registratie, erkenning of toelating van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), bij verkoop van voeding.
- Voldoen aan de hygiëne- en moraliteitsvoorwaarden die van toepassing zijn bij het schenken en ter plaatse consumeren van gegiste dranken en/of sterke drank
- Beschikken over een geldige objectieve burgerrechtelijke aansprakelijkheidsverzekering inzake brand en ontploffing (= horecazaak van > 50m², waarbij de oppervlakte van een eventueel terras ook wordt meegeteld)
- Beschikken over een vergunning C voor kansspelen in drankgelegenheden (kansspelinrichtingen klasse III). Deze vergunning moet u aanvragen bij de Kansspelcommissie. (indien van toepassing)
- Beschikken over een brandveiligheidsattest voor een voor het publiek toegankelijke inrichting (indien van toepassing)
- Voldoen aan de meldings- of vergunningsplicht in het kader van exploitatie van ingedeelde inrichtingen of activiteiten conform de Vlaamse milieuregelgeving (indien van toepassing)
- Beschikken over een terrasvergunning voor het plaatsen van een terras op de openbare weg.