Insectengaas

Insectengaas

Sommige groenten zijn moeilijk gezond te houden. Voor wortelen, kolen en prei kan het gebruik van insectengaas een oplossing bieden. Ook voor uien en sjalotten kan het gebruik van insectengaas mogelijk wenselijk zijn. In de biologische nuts- en kringlooptuin was dit voor ui en sjalot tot op heden niet nodig. In mijn eigen moestuin echter wel. Het insectengaas kan ervoor zorgen dat de typische belagers van deze gewassen niet bij hun geliefde kostje geraken. Let wel op: het gebruik van insectengaas is maar nuttig als je consequent bent: respecteer de principes van vruchtwisseling, hou de teelt onkruidvrij (anders kan de onkruidlaag een legertje aan slakken herbergen die zich maar al te graag aan je lekkere groenten te goed doen), maak geen gaten in het gaas, zorg ervoor dat de belagers niet langs de zijkanten bij de groenten kunnen,  ... 

Welke bescherming biedt het insectengaas?

Insectengaas geeft bescherming tegen onder andere:

  • kolen:
    • larven van koolgalmug
    • larven van koolvlieg
    • rupsen van kooluil, grote en kleine koolwitje, e.a.
  • wortel:
    • wortelvlieg (wortel, pastinaak, knolvenkel)
    • niet tegen bladluizen (bij grotere maaswijdte): deze vormen brengen evenwel de teelt geen noemenswaardig schade toe 
  • prei en ui: prei- of uienvlieg

Bovendien geeft insectengaas een gedeeltelijke bescherming tegen slakken. Als het insectengaas goed in de grond verankerd zit, kunnen de slakken niet van buitenaf bij het gewas. Slakken of eitjes (waaruit nadien slakken komen) die zich in het afdekte perceel bevinden kunnen de gewassen natuurlijk nog wel naar hartelust belagen. 

De gewassen zijn ook afgeschermd voor zoogdieren en vogels en hebben minder last van slagregen, hagel en wind. Harde regenvlagen geven minder aanleiding tot slempvorming. 

Wanneer en hoe het insectengaas aanbrengen ?

  • Laat het zaad opkomen.
  • Hak vervolgens het bed en wied het onkruid tussen de opgekomen zaailingen.
  • Breng onmiddellijk daarna het gaas aan (als de plantjes paar cm hoog zijn). De eenvoudigste manier is door aan de rand van het bed gebogen pvc-buizen (grijze electriciteitsbuizen, te verkrijgen in elke doe-het-zelf handel) aan te brengen. Reken op 1 buis van 3 meter (standaardmaat) per 2 meter lengte van uw bed. Laat de buizen elkaar een stukje overlappen, zodanig dat het insectengaas tussen de bogen niet te sterk gaat doorhangen (zie foto's). Bij een breder insectengaas kan eventueel een extra rij gebogen pvc-buizen in het midden van het bed voorkomen dat het insectengaas in het midden te sterk gaat doorhangen. De bovenkant van het insectengaas ligt bij mij altijd horizontaal (om een gelijkmatige doorsijpeling van het regenwater toe te laten).  Vooral voor uien en sjalotten is het nodig ervoor te zorgen dat het gaas de pijpen van de planten niet kan raken. De pijpen zijn heel erg breekbaar. Het insectengaas kan best 60 cm van de grond blijven.
  • Leg het gaas liever niet los over het gewas (minder effectief en te zwaar). Maak aan de zijkanten een gleuf van een 5-tal cm diep (met een hak of spade), leg het gaas met de uiteinden erin en leg het vast met de aarde uit de gleuf. Het gebruik van stenen en andere scherpe voorwerpen om het gaas vast te leggen is niet wenselijk, omdat de mazen hierdoor gemakkelijk opengetrokken worden.
  • De teelt van wortelen is één van de moeilijkste. De wortelvlieg is actief in de 6 uren voor het invallen van de duisternis. Ik wied, hak en dun de wortelen dan ook steeds in de voormiddag, om te vermijden dat de wortelvlieg bij het passeren zijn eitjes afzet of zich laat opsluiten onder het gaas. Zo neem ik geen enkel risico. Onmiddellijk na de werkzaamheden gaat het gaas er terug over. Op deze manier lukt het mij al een 10-tal jaar om mooie wortelen te oogsten. Af en hoe heb ik nog wel een wortel die aangetast is door de wortelvlieg. Maar het aantal is te verwaarlozen.
  • Bij het oogsten maak ik het insectengaas aan de zijkant lichtjes los over de lengte waar ik de groente wil oogsten. Net voldoende om er met mijn arm onder te kunnen en de groente er onderdoor te trekken. 
  • Haal het insectengaas weg vanaf begin oktober.

In de handel zijn 2 soorten insectengaas verkrijgbaar. Er bestaat een heel licht gaas dat sterk gelijkt op gordijnstof. Dit gaas is een stuk goedkoper, maar heeft slechts een zeer korte levensduur. Na 1 à 2 jaar begint het te scheuren (zeker als het veel wind over zich heen krijgt). Daarnaast wordt er ook een stevig en redelijk zwaar gaas verkocht (zie foto's). Dit insectengaas gaat bij mij al meer dan 10 jaar mee.

Insectengaas is redelijk duur, wees er zorgzaam voor, dan gaat dit vele jaren mee:

  • laat onkruid er niet doorheen groeien
  • beschadig het gaas niet bij het hakken, …
  • berg het gaas tijdens de winter proper en droog op, buiten het bereik van muizen en ratten

Als je met bovenstaande tips rekening houdt dan is insectengaas zeker de investering waard.