Belgisch paspoort

Wat

Ben je van plan om naar het buitenland te reizen?

Informeer dan tijdig welke reisdocumenten je nodig hebt voor je bestemming. Met je geldige identiteitskaart of een geldige Kids-ID kan je reizen naar alle landen van de Europese Unie en een aantal landen daarbuiten. Maar voor een paar Europese landen en de meeste landen buiten Europa is een internationaal reispaspoort verplicht . 

Een Belgisch reispaspoort is zeven jaar geldig voor volwassenen en vijf jaar voor kinderen, deze geldigheidsduur wordt niet verlengd. Controleer vooraf of je paspoort nog voldoende lang geldig is voor het land waar je naartoe reist. Voor sommige landen is een geldigheidsduur van 6 maanden of zelfs één jaar vereist, na binnenkomst of vertrek. 

Heb je een reispas nodig, vraag deze dan minstens twee weken voor vertrek aan. Als je ook op voorhand een visum moet aanvragen, dan doe je je aanvraag best nog wat vroeger omdat je hiervoor je paspoortnummer moet doorgeven.

Lees ook zeker eens de reisadviezen op de website van de FOD Buitenlandse zaken. Je kan ook altijd inlichtingen verkrijgen bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming.

Voorwaarden

De pasfoto die je meebrengt mag maximaal 6 maanden oud zijn en moet voldoen aan de normen opgelegd door de International Civil Aviation Organization (I.C.A.O). Het is belangrijk dat je gezicht goed zichtbaar is. Je moet recht in de lens kijken met een neutrale gezichtsuitdrukking (mond gesloten, geen glimlach).

Als je pasfoto niet voldoet aan de voorwaarden, kan je geen paspoort aanvragen!

Procedure

Maak een afspraak met de dienst burgerzaken (via bovenstaande knop) om je reispaspoort aan te vragen.

Als je minderjarig bent breng dan één van je ouders mee, dit is nodig om de aanvraagformulieren mee te ondertekenen. Vraag je paspoort minstens twee weken voor vertrek aan om eventuele kosten van een spoedprocedure te vermijden. 

Wat meebrengen?

Voor de aanvraag heb je volgende documenten nodig:

  • één recente pasfoto, in kleur en met effen achtergrond. Belangrijk is ook dat je met neutrale gezichtsuitdrukking en gesloten mond op de foto staat.
  • je identiteitskaart
  • eventueel je oud reispaspoort
Bedrag

Gewone procedure:

  • volwassene: 76,70 euro 
  • minderjarige: 35,00 euro

Spoedprocedure: 

  • volwassene: 263,30 euro 
  • minderjarige: 210,00 euro

Het bedrag betaal je bij de aanvraag van het reispaspoort.

Product type
Bewijs
Doelgroep
Burger
Thema
Burger en Overheid
Keywords
biometrisch paspoort reispaspoort