Strooien bij winterweer

Strooien bij winterweer

Om de verkeersellende de baas te blijven tijdens de winter, schakelt de gemeente Brecht de strooidienst in. Deze dienst staat permanent paraat om ervoor te zorgen dat de wegen in onze gemeente berijdbaar blijven. Natuurlijk kunnen ze niet overal tegelijk strooien, ze starten met strooien op de hoofdinvalswegen en in de omgeving van het station.

Bij sneeuw en/of ijzel vertrekken de vrachtwagens rond 04.30 uur, de ene start in Sint-Job-in-‘t-Goor, de andere strooit in Brecht en Sint-Lenaarts. Bovendien zetten we bij sneeuw en/of ijzel ook 3 kleinere borstel- en strooivoertuigen in. Deze strooitoestellen, uitgerust met een borstel vooraan en een zoutstrooier achteraan, maken de fietspaden vrij.

De strooidienst strooit volgens een bepaald plan. De zoutstrooiers starten aan de omgeving van het station en maken de hoofdinvalswegen van en naar Brecht vrij. Daarna worden de bruggen en de omgeving van de scholen gestrooid. Dan komen de wijken aan bod en zo wordt er verder en verder uitgeweken naar de plaatsen waar minder mensen wonen. Wanneer de strooidienst langs is geweest, verdwijnt de sneeuw of de ijzel echter niet meteen. Hoe meer auto’s over de gestrooide weg rijden, hoe beter het zout in werking treedt omdat het zo beter in contact komt met het ijs en de sneeuw. Bovendien werkt het strooizout bij temperaturen van minder dan -5°C niet goed.