Dikkedarmkanker

Elke dag sterven er in Vlaanderen vijf mensen aan dikkedarmkanker. Een ziekte die nochtans vroegtijdig kan opgespoord worden. Hoe meer u weet over hoe u darmkanker kunt voorkomen of in een vroeg stadium opsporen, hoe meer kans wij samen maken om deze ziekte te verslaan. Een gezonde levensstijl, signalen herkennen en deelname aan het bevolkingsonderzoek. Dat is de essentie van de sensibiliseringscampagne ‘alles oké op de wc?’  van de gemeenten Malle, Schilde, Wijnegem, Zandhoven, Zoersel en Brecht.

Gezonde levensstijl

Alles begint natuurlijk bij preventie. Zo verkleint u de kans op dikkedarmkanker:
- Beweeg voldoende en stop met roken.
- Zorg voor een gezond lichaamsgewicht en eet gezond en gevarieerd, met voldoende groenten en fruit. Vermijd het eten van grote hoeveelheden voorbewerkt vlees, zoals gehakt en worst. Wees matig met vet eten en het eten van rood vlees (rundsvlees, varkensvlees, lamsvlees en geitenvlees).
- Wees matig met alcohol.
- Wees alert voor klachten die kunnen wijzen op dikkedarmkanker.

Bevolkingsonderzoek

Bent u tussen 56 en 74 jaar? Dan wordt u om de twee jaar uitgenodigd voor een eenvoudige stoelgangtest die u zelf thuis kunt doen. Doe mee. Hoe sneller de ziekte ontdekt wordt, des te beter is ze immers te behandelen.