Corona update - ondernemen

Overzicht (timing heropstart)

 • Vanaf 8 februari:
  • Vakantieparken, bungalowparken en campings
 • Vanaf 13 februari:
  • Kappers (maar niet aan huis)
  • Huisbezoeken in het kader van immo-activiteiten door professionele makelaars
  • Dierentuinen
  • Bemande zonnebanken
 • Vanaf 1 maart
  • Overige niet-medische contactberoepen (incl. de dienstverlening aan huis)

Diensten

Vanaf 13 februari kunnen kappers hun activiteiten hervatten. Andere niet-medische contactberoepen (zoals bijvoorbeeld schoonheids-, massage- en nagelsalons) kunnen vanaf 1 maart opnieuw aan de slag. De heropening is gekoppeld aan zeer strikte voorwaarden. Deze bevatten onder meer:

 • Wachttijd van 10 minuten tussen twee behandelingen, voldoende voor de reiniging en desinfectie van de behandelingsruimte
 • Verplichting  om te werken op afspraak
 • Klanten moeten buiten wachten
 • Voorzien van voldoende ventilatie
 • Dienstverlening aan huis blijft verboden

Vanaf 13 februari zijn huisbezoeken toegelaten in het kader van immo-activiteiten door professionele makelaars.

Horeca

Vanaf 8 februari mogen vakantiehuizen in vakantieparken, bungalowparken en campings hun activiteiten heropenen onder dezelfde beperkende voorwaarden als andere logiesvormen. Dit betekent onder meer dat zij hun restaurants, drankgelegenheden en andere gemeenschappelijke faciliteiten (uitgezonderd gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen) gesloten moeten houden.

Vrije tijd

Vanaf 13 februari mogen dierentuinen opnieuw open gaan en dit volgens dezelfde regels als de natuurparken. Dat betekent onder meer dat enkel buitenactiviteiten zijn toegelaten en er strikte toegangscontrole plaatsvindt.

Steunmaatregelen

Overzicht Vlaamse steunmaatregelen

Hier alvast enkele wijzigingen na de vorige update:

Vlaams Beschermingsmechanisme 4 
Vanaf 16 februari kunnen ondernemers het Vlaams beschermingsmechanisme voor januari 2021 aanvragen.

Globalisatiepremie
Op 29 januari keurde de Vlaamse regering het besluit over het corona globalisatiemechanisme voor ondernemingen met een grote omzetdaling in 2020 principieel goed.
Meer info volgt later.

Stimulusprogramma voor toeristische ondernemingen
Op 29 januari keurde de Vlaamse regering het besluit over een Vlaams stimulusprogramma voor toeristische ondernemingen principieel goed.
Meer info volgt later.

Welvaartsfonds
Het welvaartsfonds is een initiatief van de Vlaamse Overheid om een antwoord te bieden op de impact van de coronacrisis op de Vlaamse bedrijven.
Met de gezamenlijke inspanningen van publiek en privaat kapitaal tracht men intrinsiek gezonde bedrijven die een link hebben met Vlaanderen te ondersteunen of versnelt te laten groeien om zo hun solvabiliteit te versterken.

Overzicht federale steunmaatregelen:

Einde moratorium faillissementen
Op 31 januari liep het moratorium af waardoor ondernemingen niet langer automatisch beschermd worden tegen een gedwongen faillissement.
Als alternatief wordt er gewerkt aan een vereenvoudiging van de procedure voor gerechtelijke bescherming.

Vrijstelling BTW-aangifte foorkramers
Door de maatregelen van de overheid kunnen foorkramers een nihil btw-aangifte indienen voor het 4de kwartaal 2020.
Foorkramers die hun btw-aangifte reeds hebben ingediend krijgen de kans om een nieuwe verbeterende aangifte in te dienen of om een correctie op te nemen in de volgende aangifte.

Bevestiging federale steun aan organisatoren van evenementen

 • Bevestiging ministeriële besluiten van 14 september en 15 december betreffende de privé- en publieke activiteiten van culturele, maatschappelijke, festieve, folkloristische, sportieve en recreatieve aard.
 • Economische ondersteuning voor organisatoren en mogelijkheid om een twee jaar geldende tegoedbon uit te reiken aan de houder van het ticket voor het evenement.
 • Verlenging van de maatregelen tot 1 juli 2021.

Federale projecten binnen het (Europese) plan voor herstel en veerkracht
Investeringsplan van ca. 1,6 miljard euro, bestaande uit 3 luiken: klimaat/duurzaamheid & mobiliteit (900 miljoen), productiviteit en inclusie (350 miljoen), digitale as (380 miljoen).

Transformatiefonds
Investeringsfonds van 750 miljoen euro, beheerd door de Federale Participatie en Investeringsmaatschappij (FPIM): 500 miljoen voor economische relance en 250 miljoen voor investeringen in duurzame economie.

Afbeeldingen