Corona update - ondernemen 17/05/21

Het zogenaamde buitenplan heeft onder meer betrekking op de heropening van de terrassen. Deze fase ging in op zaterdag 8 mei en loopt in principe tot en met 8 juni:

De meest recente informatie kan je op volgende plaatsen terug vinden:

FAQ (Nationaal Crisiscentrum, 7 mei)
Gids voor de opening van de handel (FOD Economie, 8 mei)
Indicatieve lijst toegelaten activiteiten (FOD Economie, versie 10 mei)
Overzicht ‘Regels per sector’ (VVSG, 11 mei)

Ministerieel Besluit COVID-19 van 7 mei 2021
Protocol horeca (versie 3 mei 2021)

Aanvullende info

Horeca

Geen uitzonderingen voor eenmanszaken of zelfbedieningszaken. Het horecaprotocol, incl. de voorwaarde dat alle terrasbezoekers aan tafel moeten bediend worden, is m.a.w. in elke horeca-inrichting van toepassing, ongeacht het aantal personeelsleden, …
Ook terrassen van sportclubs/kantines, jeugdhuizen, … kunnen openen, voor zover het horecaprotocol volledig wordt nageleefd én voor zover zij in orde zijn met alle andere formaliteiten (drankvergunning, inname openbaar domein, …)
 

Take-away
Het NCCN bevestigde dat alcoholhoudende dranken nu ook apart mogen verkocht worden via afhaal en levering (niet tussen 22u en 5u).

Combinatie terras en take-away
Is toegelaten, op voorwaarde dat voor beide concepten elk apart de geldende bepalingen worden toegepast, met name:

- Take-away: tot 22u, crowd monitoring (wachtrijbeheer), geen consumptie ter plaatse (en dus ook niet op het terras).
- Horecaterras: enkel open terrassen conform het protocol, consumptie enkel zittend, enkel bediening aan tafel

Zomerplan 9 juni - …

Het overlegcomité besliste gisteren, 11 mei, over het zogenaamde Zomerplan.  Dat omvat 4 stappen, waarbij elke stap afhankelijk wordt gemaakt van de evolutie van de ziekenhuis- en vaccinatiecijfers.

stap1stap 2stap 3stap 4
09/06-30/0601/07-29/0730/07-31/083007-31/08

Uiteraard zijn alle exacte bepalingen en modaliteiten nog niet bekend.  Deze zullen gaandeweg duidelijk worden via een nieuw Ministerieel Besluit, de bijhorende FAQ en de verschillende protocollen.

 

Stap 1: gaat normaal gezien in op woensdag 9 juni.

Belangrijkste documenten

Persmededeling na het overlegcomité (11 mei)
Schematische voorstelling van het Zomerplan (11 mei)

 

Relevante bepalingen m.b.t. stap 1: van 9 juni tot en met 30 juni 2021

Schema

Enkele aandachtspunten of bedenkingen hierbij:

Handel en dienstverlening

  • Heropening van publieke sauna’s, jacuzzi’s, stoomcabines en hammams
  • Heropening, met ventilatieprotocollen, van
    • Bioscopen, bowling
    • Casino’s, wedkantoren, speelautomatenhallen
    • Binnenactiviteiten in natuurparken, dierentuinen, pretparken
    • Binnenspeeltuinen, indoor recreatie, tropische zwembaden
    • Onbemande zonnebanken
  • Heropening, met ventilatieprotocollen én verplicht gebruik van luchtkwaliteitsmeter op een zichtbare plaats: fitness
  • De activiteiten van sekswerkers zijn opnieuw toegelaten.

Horeca

  • Heropening binnengedeelten van de horeca tussen 8u en 22u
    • Tot 4 personen per tafel of één huisgezin per tafel
    • Met 1,5 meter tussen de tafelgezelschappen.
  • Horeca buiten
    • Het sluitingsuur gaat van 22u naar 23u30u
    • De tafelregels blijven behouden: 4 personen of één huisgezin per tafel en met 1,5 meter tussen de tafelgezelschappen.
  • De regels voor horeca binnen en buiten zullen tijdens de zomermaanden verder evolueren. Het Overlegcomité zal de regels vastleggen.
  • Feesten en recepties:
    • tot 50 personen binnen
    • voor het overige volgen zij de regels van de horeca

Ambulante handel en kermissen

  • Kermissen, niet-professionele brocante- en rommelmarkten zijn opnieuw mogelijk.
  • Organisatie zoals de markten.
  • Huis-aan-huisverkoop is opnieuw toegelaten

 

Overige

  • Telewerk blijft verplicht, met 1 terugkeermoment per week.
    • Daarvoor gelden volgende modaliteiten:
      • Er zijn nooit meer dan 20% van de werknemers tegelijk aanwezig (of max. 5 in kmo’s met minder dan 10 werknemers).
      • Testing wordt ten zeerste aanbevolen.

 

What’s next?

Heel wat zaken zullen via het MB, de FAQ en de verschillende sectorprotocollen nog geconcretiseerd worden in – hopelijk – duidelijke en eenduidige modaliteiten.  

Bijvoorbeeld: ventilatieprotocol,  verhouding horecaterras-evenement, braderijen, …

 

 

Afbeeldingen