Je bent gewaarschuwd als je een rookmelder plaatst

Je bent gewaarschuwd als je een rookmelder plaatst!

Er sterven jaarlijks te veel mensen bij woningbranden. Vooral rook is dodelijk. Het is donker en snel; het is giftig en heet. Rook verdooft je en je raakt de richting kwijt!  Rook is gevaarlijker dan vuur. Rookmelders detecteren de rook en meestal nog voor je er zelf iets van merkt. Het luide waarschuwingssignaal van de rookmelder maakt je op tijd wakker zodat menselijke en materiële schade tot een minimum beperkt blijft.

Zorg er voor dat ook jouw woning goed beschermd is. Wie een woning verhuurt, is verplicht op minstens op elke bouwlaag een optische rookmelder te plaatsen. De verhuurder zal op het einde van de levensduur de rookmelder ook vervangen.De huurder moet het toestel onderhouden. Tip: test de rookmelder regelmatig. Als de batterij bijna leeg is, geeft de melder een signaal. Test de rookmelder minstens één keer per maand door op de testknop te duwen. Als je dan een geluid hoort, werkt hij prima; hoor je niets, vervang dan de batterijen of het hele toestel. Reinig de rookmelder 1 x per maand met de zachte borstel van de stofzuiger.

Voor 16 euro biedt het gemeentebestuur je een optische rookmelder aan van gegarandeerde kwaliteit. Een kleine prijs voor een veilige nachtrust.

Elke rookmelder bevat een dubbelzijde klever zodat boren in het plafond niet hoeft en is voorzien van een batterij met een levensduur van 10 jaar. Wie de registratiekaart invult zonder portokosten en terugstuurt naar Stichting Brandwonden kan rekenen op de garantie van 10 jaar en kan bij defect makkelijk de rookmelder omwisselen.

Je koopt rookmelders aan de onthaalbalies van het gemeentehuis, het sociaal huis en het administratief centrum in onze deelgemeente Sint-Job-in-‘t-Goor. En dit tijdens de openingsuren. Niet alleen hang jij tegen een betaalbare prijs een kwalitatief toestel op, je steunt ook het goede doel van Stichting brandwonden.

Heb je nog een vraag over de verplichting of de plaatsing van rookmelders, dan kan je een mailtje sturen naar rookmelders@rwo.vlaanderen.be.

Afbeeldingen