Nieuw tariefsysteem De Lijn

60 minuten onbeperkt overstappen
Omdat het zonetarief achterhaald is en te ingewikkeld voor de reizigers, verdwijnt het systeem van korte (1-2 zones) en lange ritten (3 zones en meer). Reizigers betalen vanaf 1 februari voor 60 minuten rijden, in plaats van voor het aantal zones dat ze willen doorkruisen.

Een reiziger mag voortaan een uur lang onbeperkt overstappen op het hele net van De Lijn. Zo is het mogelijk om in Mechelen de bus te nemen naar het station, vervolgens de trein naar Antwerpen Centraal en daar weer een bus of tram. Na dat uur mag een reiziger niet meer overstappen, maar kan hij wel zijn rit afmaken. Met een sms-ticket mag dat niet: het is 60 minuten geldig.

Minder vervoerbewijzen
Ook het aantal varianten van vervoerbewijzen vermindert. Er komen drie tarieven voor losse vervoerbewijzen: een biljet, een sms-ticket en een rittenkaart. Deze vervangen de tien varianten van vandaag, die verschillen volgens aantal zones en verkoopskanaal. De reiziger moet dus niet langer weten of hij een kaartje voor korte of lange afstand nodig heeft.

Een biljet voor een enkele rit kost vanaf 1 februari 3 euro, een sms-ticket 1,80 euro (+ 0,15 euro voor de aanvraag-sms) en met een Lijnkaart betaal je 1,40 euro.

Geen gratis meer
Alleen personen met een handicap en hun begeleider, oudstrijders en oorlogsinvaliden kunnen nog gratis reizen. Voor 65-plussers, kinderen van 6 tot en met 11 jaar en de rechthebbenden op een sociaal tarief is er een laaggeprijsd jaarabonnement.

Vlaamse 65-plussers kunnen nog tot eind augustus gratis De Lijn nemen, vanaf 1 september moeten ze betalen. Ze kunnen een jaarabonnement van 50 euro nemen, of een Lijnkaart, sms-ticket of biljet gebruiken. Voor senioren die op een jaar tijd 17 keer heen en terug reizen met de bus of tram, is een jaarabonnement het voordeligst.

Sociaal tarief voor 150 000 abonnees
Mensen die in aanmerking komen voor een verhoogde  tegemoetkoming (VT) hebben een jaarabonnement voor 50 euro. Mensen met een vervoergarantie (VG) betalen 40 euro. Ongeveer 150 000 van de 470 000 abonnees kunnen genieten van deze tarieven.

Een Buzzy Pazz (abonnement voor 12 tot en met 24 jaar) voor een jaar kost voortaan 195 euro voor het eerste kind. De tweede Buzzy Pazz voor een jaar is 20 procent goedkoper, vanaf het derde kind kost een Buzzy Pazz 50 euro. Een Omnipas (25-64 jaar) kost 294 euro per jaar.

Info: www.delijn.be

Afbeeldingen