De Caters

De familie De Caters is een belangrijke familie in de geschiedenis van Sint-Job-in-‘t-Goor. Pierre baron de Caters zou als eerste Belgische vliegenier records breken van op zijn vliegplein in ’s-Gravenwezel en Sint-Job-in-‘t-Goor. Maar deze familie speelde niet enkel een rol in de vliegwereld. In de geschiedenis van Sint-Job-in-‘t-Goor had de familie ook nog andere ‘verdiensten’.
Hieronder enkele voorbeelden/anekdotes:

  • Na een ruzie met de pastoor in 1863 liet Mathilde de Caters zelf een kerk bouwen naast de parochiekerk. Haar kerk was klaar in 1871. Ze werd in 1914 vernield en werd niet hersteld.
  • In 1868 richtte Mathilde een klooster van de Franciscanessen met een meisjesschool op. In 1926 werden het klooster en de school overgenomen door de Zusters van het Arme Kind Jezus van Borsbeek en kreeg de naam Sint-Raphaël en behoort nu toe aan de Broeders van Liefde. Samen met Kristus Koning vormt dit nu OC Clara Fey.
  • Baron de Caters, neef en erfgenaam van Mathilde de Caters, richtte in 1909 een vliegplein op. In 1910 was er een vliegweek. Pierre zelf en onder andere Jan Olieslagers en zijn broer Max namen deel aan deze vliegmeting. Er was ook een vliegschool waar ook militairen hun opleiding kregen.

De grafsteen van de familie ligt nog bewaard achter de H. Man Jobkerk. De Caterskapel bleef bewaard en ligt net op het grondgebied Schilde in de omgeving van de Poppelaar.