Verkiezingen
UPDATE 13 november 2024
Door het ontbreken van een gezamenlijke akte van voordracht, ingediend door de tweede houder van het initiatiefrecht Sven Deckers (N-VA), na het verstrijken van een periode van veertien dagen op 12 november 2024 om 23.59 uur, gaat het initiatiefrecht over naar de derde initiatiefnemer Laurent Cooreman (VLAAMS BELANG) vanaf 13 november 2024. Deze volgende periode van initiatiefrecht duurt opnieuw veertien dagen.
UPDATE 29 oktober 2024
Door het ontbreken van een gezamenlijke akte van voordracht, ingediend door de eerste houder van het initiatiefrecht Frans Van Looveren (nu2960), na het verstrijken van een periode van veertien dagen op 28 oktober 2024 om 23.59 uur, gaat het initiatiefrecht over naar de tweede initiatiefnemer Sven Deckers (N-VA) vanaf 29 oktober 2024. Deze volgende periode van initiatiefrecht duurt opnieuw veertien dagen.
UPDATE 14 oktober 2024
Resultaten
Benieuwd naar de resultaten van de verkiezingen op 13 oktober? Lees hier mee op deze website van Vlaanderen Kiest.
Initiatiefrecht na de verkiezingen
Lees hier de vaststelling van de volgorde van toekenning van het initiatiefrecht in Brecht.
Vanaf deze gemeenteraadsverkiezingen is er een nieuwe regeling voor de coalitievorming. Tenzij er een absolute meerderheid is, is er immers een coalitie nodig. Het decreet lokaal bestuur legt de volgorde vast van welke partij als eerste het initiatief zal nemen om de coalitiegesprekken te
openen om een meerderheid in de gemeenteraad te vormen.
Wanneer
Het initiatiefrecht start officieel de dag na de ondertekening van het proces-verbaal van de verkiezingen. Het PV wordt in de meeste gevallen op 13 oktober opgemaakt. De eerste periode van het initiatiefrecht begint dan te lopen op maandag 14 oktober 2024. Elke periode duurt veertien dagen.
Wie
De stemmenkampioen van de grootste lijst krijgt als eerste het initiatiefrecht.
- De grootste lijst is de lijst met het hoogste stemcijfer, dus met meeste geldige stembiljetten. Het gaat met andere woorden dus om de lijst waaraan de meeste mensen hun stem gaven. Dit kunnen zowel lijststemmen als voorkeurstemmen zijn. Is de grootste lijst een kartellijst die in twee fracties splitst, dan gaat het initiatiefrecht naar de grootste fractie van die kartellijst. De grootste fractie is de fractie met het grootste aantal zetels. Zijn de fracties even groot (= ze hebben even veel zetels), dan wordt het de verkozene met de meeste naamstemmen van één van die twee fracties.
- De stemmenkampioen is de verkozene met het hoogste aantal naamstemmen (of anders gezegd de meeste voorkeurstemmen). Dit is dus niet noodzakelijk de lijsttrekker. Deze stemmenkampioen kan het initiatiefrecht niet doorgeven aan iemand anders van dezelfde lijst.
Volgorde
Het initiatiefrecht komt eerst toe aan de stemmenkampioen van de grootste lijst en gaat vervolgens over naar de stemmenkampioen van de op één na grootste lijst en zo verder, in afnemende volgorde van lijstgrootte. De volgende stemmenkampioen krijgt het initiatiefrecht:
- als na een periode van veertien dagen geen gezamenlijke akte van voordracht (voor de schepenen) is ingediend bij de algemeen directeur door de houder van het initiatiefrecht;
- als een verklaring van afstand van het initiatiefrecht is ingediend bij de algemeen directeur.
Einde initiatiefrecht
De verkozene voor de gemeenteraad die het initiatiefrecht heeft, kan er op elk moment van afzien door een verklaring van afstand in te dienen bij de algemeen directeur.
De procedure van het initiatiefrecht neemt definitief een einde op een van de volgende momenten:
- als elke houder van het initiatiefrecht dit recht heeft uitgeput;
- als een gezamenlijke akte van voordracht is ingediend door de verkozene voor de
gemeenteraad die op dat moment het initiatiefrecht heeft; - uiterlijk op de derde dag vóór de installatievergadering van de gemeenteraad.
Berekening van de termijnen
We moeten voor het bepalen van de periode van het initiatiefrecht rekening houden met de berekeningswijze zoals vastgelegd in art. 291 DLB. Omdat (als het initiatiefrecht start op 14 oktober) de vervaldag (= de laatste dag van de periode) van de eerste periode een zondag is, wordt de vervaldag verplaatst naar de eerstvolgende werkdag. Bij de tweede periode is de vervaldag een feestdag (11 november) en daarom schuift alles nogmaals één dag op.