Processie

De processie staat!

Kom een kijkje nemen op Pinksteren
De processie van Sint-Lenaarts zal ook dit jaar niet uitgaan zoals ze dat de eeuwen ervoor jaarlijks deed. Maar de organisatoren hebben een alternatief bedacht. De processie komt niet meer naar je toe, maar nodigt je uit om zelf af te komen.

Maarten Gilops (Vrienden van Leonardus): “Een volksfeest zoals we dat al jaren organiseren, dat zit er niet in. Eind mei kunnen we immers de veiligheid van duizenden kijklustigen nog niet garanderen. Toch hebben de inwoners van ons dorp en omstreken het recht om te genieten van hun historische en religieuze schatten. Daarom kunnen ze dit jaar de processie komen bewonderen in de kerk. Onder de titel ‘de processie staat’, stellen we de gewaden, beelden en vlaggen uit. We voorzien die uiteraard van een beetje uitleg. Opdat alles coronaproof zou verlopen, kijken we wel toe dat er nooit te veel mensen in de kerk aanwezig zullen zijn. Maar aangezien de kerk heel de dag open is, verwachten we wel dat een overvolle kerk niet vaak zal voorkomen.”

“Normaal ‘wandelt’ de processie door de straten van het dorp. Dit jaar blijft ze staan en kan jij er eens rondwandelen.”

Kapel van ’t Baaneind terug open!
Als je de processie gaat bewonderen, dan kan je er nog een leuke extra aan koppelen. “Na vele jaren heropent de parochie de Onze-Lieve-Vrouw Zonder Vlek Ontvangenkapel in de Dorpsstraat. Het oude gebedshuisje uit 1855 staat beter bekend als ‘t Kapelleke aan ’t Baaneind’. Ze werd het afgelopen jaar gerestaureerd. Bovendien kom je meer te weten over de Mariaboot. Tot 2006 voer die elk jaar uit op 15 augustus, oftewel Maria Ten Hemelopneming. Met infoborden, enkele foto’s en een replica van de boot herinneren we de mensen aan deze verdwenen traditie”, aldus Greet Vermeiren. Als medehoeder van het erfgoed, zette zij haar schouders onder deze herbestemming en openstelling van de kapel voor de streekgenoten.

“Bezoek je ‘De Processie Staat’? Neem dan ook een kijkje in de gerenoveerde kapel aan ’t ‘Baaneind’.”

Kortom: curieuze neuzen en nostalgische zielen vinden hun gading in Sint-Lenaarts. Kom gratis genieten van deze stukjes geschiedenis, helemaal coronaproof! Zo leeft Pinksteren ook dit jaar in ’t dorp, zij het onder aangepaste vorm!

Info

  • De Processie Staat, Sint-Leonarduskerk, Dorpsstraat, Sint-Lenaarts, xx-xx mei, telkens van xx-xxu.
  • Opening Mariakapel, Dorpsstraat (kruispunt verkeerslichten), St.-Lenaarts, vanaf 1 mei, telkens van 10.00 tot 20.00 uur
  • Beide bezoeken zijn gratis!