Modo Antwerpse Kempen
Modo (Mee Opvoeden Door Ondersteunen) biedt ondersteuning en begeleiding aan kinderen van 0 tot 12 jaar in kwetsbare gezinnen.
Vanuit het idee dat solidariteit en sociale steun in onze samenleving misschien wel de meest beschermende factoren zijn voor een kwetsbaar gezin, ondersteunt een Modo vrijwilliger langdurig één gezin.
De ondersteuning gebeurt in een vrijwillige context, het gezin bevindt zich namelijk niet in een extreem problematische opvoedingssituatie. Het is dus preventief werken vanuit een open communiceren. De ondersteuning die het gezin nodig heeft, moet van die aard zijn dat ze kan verleend worden door een vrijwilliger als ‘goede vriend of buur’, niet als professionele hulpverlener.
Vrijwilligers van Modo gaan wekelijks een aantal uur langs bij een gezin: voor een babbel bij een tas koffie, samen een taart bakken, een uitstap naar een speeltuin, met de kinderen een gezelschapsspel spelen, wat hulp bij het papierwerk, een verhaal voorlezen aan de kinderen, huiswerkbegeleiding, sporten in een park of zoeken naar een passend vrijetijdsaanbod voor de kinderen. Sommige vrijwilligers begeleiden ouders bij een oudercontact of bezoek aan de dokter, anderen wijzen vooral de weg naar de juiste hulpverlening. Modo kiest voor preventie door presentie, door echt aanwezig te zijn.
Door de langdurige aanwezigheid van één vrijwilliger in één gezin wordt voorkomen dat kleinere alledaagse vragen of moeilijkheden uitgroeien tot onoverkomelijke problemen. Voor Modo zijn de ouders de belangrijkste partners in de opvoeding. De actieve steun, het inzetten op het sterker maken van de draagkracht, het doorbreken van sociaal isolement en het bevestigen van de ouders in hun opvoedende rol, verhogen de veerkracht en toekomstkansen voor alle gezinsleden.
Vrijwilligers ondersteunen de gezinnen en bieden hen praktische hulp bij gezins- en opvoedende taken. Vrijwilligers pijlen naar de noden en wensen van het gezin. De vrijwilliger luistert zonder iets op te dringen, wisselt ervaringen uit en steunt en bevestigt het gezin. Ze helpen bij het herwinnen van het zelfvertrouwen en stimuleren de kracht van het gezin om moeilijke situaties het hoofd te bieden. De vrijwilliger ondersteunt zijn gezin in het herstellen of opbouwen van hun sociale netwerk door vele activiteiten aan te bieden. Verder nodigt hij het gezin uit om deel te nemen aan het reguliere aanbod in de buurt.
De vrijwilliger moedigt gezinnen aan om gebruik te maken van beschikbare diensten, voorzieningen en regelingen. Zo gaan ze samen mee naar het oudercontact, het OCMW, etc. Zo vormen ze een brug naar school, hulp- en dienstverlening. Buiten dit alles is de vrijwilliger er ook om samen te spelen, sporten, zingen of knutselen samen met de kinderen. Ze moedigen de kinderen aan om lid te worden van een sportclub of jeugdbeweging. Ze stimuleren de ontwikkeling en (her)ontdekken of bevestigen hun talenten.
Heb jij zin om vrijwilliger te worden bij Modo? Contacteer dan zeker Modo Antwerpse Kempen.