Bevolkingsonderzoeken
Een bevolkingsonderzoek is een systematisch aanbod van screening aan een bevolkingsgroep met vooraf bepaalde gemeenschappelijke kenmerken. Zo kan het bijvoorbeeld gaan om vrouwen en/of mannen die tot een bepaalde leeftijdscategorie behoren.
De screening is een onderzoek naar een bepaalde ziekte, bijvoorbeeld borstkanker, een voorstadium van een ziekte (bijvoorbeeld darmpoliepen die darmkanker voorafgaan) of een bepaald gezondheidsrisico (bijvoorbeeld een te hoge cholesterolwaarde in het bloed) terwijl er nog geen duidelijke symptomen of klachten zijn die op die ziekte, dat voorstadium of dat risico wijzen.
Bij een bevolkingsonderzoek kunnen verschillende screeningsinstrumenten worden ingezet, zoals een vragenlijst, een lichamelijk onderzoek, een meting of een test van lichaamsmateriaal, zoals een bloedonderzoek.
Tijdige opsporing van risico's of ziekten kan erger voorkomen en verhoogt de kans op genezing.
Deelnemen aan een screening is nooit verplicht. Je hebt altijd de vrije keuze om je al dan niet te laten sreenen.
De Vlaamse overheid biedt vier bevolkingsonderzoeken aan. Ze worden in de hele Vlaamse Gemeenschap op dezelfde manier georganiseerd en voldoen aan strenge kwaliteitseisen. De kwaliteit van deze onderzoeken wordt nauwgezet opgevolgd en geƫvalueerd.
Over de bevolkingsonderzoeken van de Vlaamse overheid vind je meer informatie op de volgende sites: