Favoriete loop-, wandel- en fietsroutes

Brecht biedt heel wat mooie omgevingen om in te fietsen, lopen en wandelen. Daarom ging de sportdienst op zoek naar de favoriete fiets-, loop- en wandelroutes van de Brechtenaren. Via een oproep op Facebook werden er heel wat mooie en originele routes verzameld. Die routes hebben we nu allemaal verzameld op de website. Op die manier kan die verzameling van routes inspirerend werken, zodat je eens een andere route loopt dan je vast trainingsrondje. Je leert ongetwijfeld nieuwe kanten van Brecht kennen.

Alle routes zijn onderverdeeld in 4 categorieën die vasthangen aan een deel van de gemeente Brecht (Brecht, Sint-Lenaarts, Sint-Job-In-'t-Goor en Rommersheide/Overbroek). Elk deel van de gemeente is voorzien van minstens drie loop- en wandelroutes met een korte, middellange en lange afstand. Kortom, voor ieder wat wils en voor iedereen haalbaar. Steeds hebben we ook de naam van de persoon bij de route gezet om hen te bedanken voor het doorsturen van de route. Om de route in detail te bekijken, klik je op de foto van de route. Je krijgt de route uitgetypt in tekst te zien, alsook een link naar het platform Strava. Op Strava kan je maximaal inzoomen om de route de bekijken. 

STRAVA?
Strava is een app/website, waar je je sportieve prestaties kan registreren, maar het is voornamelijk gericht op fietsen en lopen. Je krijgt er een overzicht van je route en verschillende parameters als snelheid, hoogtemeters, afstand etc. Strava werkt ook als soort van sociaal medium. Je kan er andere sporters volgen (ook topsporters zoals Wout Van Aert en Greg Van Avermaet) om hun prestaties te bekijken. Voor elke training die iemand doet, kan je 'kuddos' geven en dat staat gelijk aan 'vind-ik-leuks'. 
Strava werkt ook met segmenten. Dat zijn bepaalde stukken van punt A naar punt B, waar de tijd wordt opgenomen hoe lang je over dat stuk doet. Per segment wordt er dan een klassement opgemaakt en de persoon met de snelste tijd op dat segment krijgt een KOM (King of Mountain voor mannen) of QOM (Queen of Mountain voor vrouwen). Strava kan op twee manieren gebruikt worden. Ofwel koppel je je Strava-profiel aan je sporthorloge (Polar, Garmin etc.), ofwel registreer je een activiteit met Strava zelf.

REGISTREREN OP STRAVA
Om je te registreren op Strava download je de app (in App Store of Google Play) of ga je naar strava.com. Daar geef je je emailadres in en maak je een wachtwoord aan (of je meld je aan via je Facebookprofiel). Via 'Instellingen' kan je je profiel vervolledigen met je naam, foto en privacy-instellingen in te geven. Daar vind je ook de instellingen om je sporthorloge te koppelen aan je Strava-profiel.
TIP: Via 'Privacybeheer' kan je een privacyzone instellen van minstens 200m rond je huis, zodat iedereen die jouw training ziet, niet exact kan zien waar je woont. Dat moet je wel instellen via de website en gaat niet via de app.  

Eens je instellingen allemaal achter de rug zijn, kan het echte werk beginnen. Je kan andere sporters of vrienden beginnen volgen. Hun trainingen verschijnen dan in jouw overzicht, zodat jij hen kuddo's kan geven. Via 'Opnemen' kan je zelf aan je activiteit beginnen, terwijl de Strava-app alle gegevens registreert. Eens je activiteit is afgelopen, kan je de activiteit een naam geven en zelfs foto's toevoegen.

SPORTIEF BRECHT OP STRAVA
Sportief Brecht is zelf ook actief op Strava als club. Word lid van de club, zodat jij de trainingen van andere Brechste sportievelingen kan volgen en inspiratie kan opdoen voor je volgende trainingsroute. Klik hier om lid te worden van de club.

BROCHURE
Van alle ingezonden routes hebben wij een selectie gemaakt en verzameld in een brochure. Maar er is meer. Vanuit de dienst toerisme bieden we in de brochure ook een leuke fiets- en wandelroute op knooppunten aan. Alle Brechtse inwoners hebben zo'n brochure in hun brievenbus gekregen. De papieren brochures is ook gratis te verkrijgen in de bibliotheek van Brecht of je kan hem hieronder digitaal bekijken.

AANPASSINGEN
Jammer genoeg hebben we gemerkt dat sommige straatnamen in Brecht niet overeenkomen met wat op Strava staat. Daarom zijn er in al ons enthousiasme enkele foute straatnamen in de brochure geslopen. De routebeschrijving op de website is geüpdate en voorzien van de juiste straatnamen. Hieronder vindt u de nodige aanpassingen voor de papieren versie:

Middellange route Overbroek (blauw)
3. Sla rechtsaf naar Mortelstraat

Middellange route Sint-Job (blauw)
8. Na een flauwe linkse bocht, sla rechtsaf in het eerste grinpad aan uw rechterkant
9. Sla linksaf, zodat u bijna een bocht van 180° maakt terug richting Antitankgracht

Lange route Sint-Job (groen)
1. Sla linksaf naar Sluisvijfbaan
2. Sla vervolgens rechtsaf naar Vaartlaan

Middellange route Sint Lenaarts (blauw)
4. Sla rechtsaf naar Henxbroek
5. Neem de eerste afslag rechts naar Henxbroek

Lange route Sint Lenaarts (groen)
14. Sla rechtsaf op Heiken en meteen linksaf naar Leemstraat

Sint-Willibrorduspad 
13. Sla rechtsaf naar Schoordijkweg
14. Ga rechtdoor naar Mortelstraat