Regionaal warmteplan
Wist je dat 75% van het energieverbruik in woningen naar verwarming en warm water gaat? Het belang van een doordacht warmtebeleid is dan ook niet te onderschatten. Het is de taak van de gemeente om hierover een toekomstvisie te ontwikkelen en haar actieplannen hierop af te stemmen.
Onder begeleiding van Provincie Antwerpen stelden we een gezamenlijk warmteplan op voor het Energielandschap Noordertuin (gemeenten Brasschaat, Brecht, Kapellen, Schilde, Schoten, Stabroek en Wijnegem). Studiebureau Arcadis onderzocht alle uitdagingen om de transitie naar duurzame warmte te realiseren. De dienst Ruimtelijke Ontwikkeling kan aan de hand van dit plan onderbouwde adviezen voor toekomstige projectontwikkeling afleveren. Het plan brengt de grootste verbruikers in kaart en bakent zones af om prioritair in actie te schieten. Het traject resulteerde in een warmtezoneringsplan op niveau van het energielandschap én een pilotcase per gemeente met uitwerking van richtlijnen.
Het warmtebeleidsplan wordt uitgebouwd rond 8 focuspunten:
- Betaalbaar: We zetten in op een betaalbare warmtetransitie voor alle inwoners en bedrijven
- Vlot: We maken no-regret keuzes en vermijden lock-ins op het pad naar fossielvrije verwarming
- Gebiedsgericht: In warmtenetgebieden bereiden we ons tijdig voor om een toekomstige implementatie mogelijk te maken
- Correct: We zetten het nodige juridische instrumentarium in om het warmtebeleid vorm te geven
- Resultaatgericht: We werken van pilootproject naar doorbraakprojecten tot opschaling
- Procesmatig: We volgen de juiste processen binnen een duidelijke organisatie
- Mensgericht: We rekenen op iedereen en nemen iedereen mee in ons verhaal
- Transparant: We brengen heldere communicatie en inzichten naar inwoners en bedrijven
De 7 gemeenten engageren zich om de beleidsaanbevelingen uit het plan verder uit te werken in samenwerking met de betrokken partijen (nutsmaatschappijen, enz.). Dit hoeft elke gemeente niet afzonderlijk te doen, maar kan in samenwerking met de andere gemeenten opgepakt worden. Per beleidsaanbeveling werd een ontwikkelplan opgesteld dat telkens door één gemeente getrokken wordt. Brecht neemt de trekkersrol op voor het voeren van een beleid om bij de uitfasering van stookolie een overstap naar aardgas- of propaangasketel te vermijden en meteen te investeren in fossielvrije warmte.
Regionaal Warmteplan Noordertuin
Warmteplan Noordertuin - Beleidsgedeelte Brecht
Principieel akkoord gemeenteraad - zitting 13 juni 2024
Jouw woning ‘duurzaam’ warm?
Warmtepompen zijn de meest eenvoudige manier om te verwarmen met hernieuwbare energie. Verwarm je nog niet fossielvrij en ben je benieuwd of jouw woning hier klaar voor is? Doe de test op www.warmtepompklaar.be.
Om duurzaam te verwarmen is je woonst best voldoende geïsoleerd. De Energiehuizen staan je bij met raad en daad om jouw woning helemaal klaar te maken voor de toekomst. Maak gebruik van de expertise van de medewerkers bij Energiek Loket van IGEAN voor jouw specifieke energie- of renovatievragen of raadpleeg www.duurzaamwonen.be voor meer tips en duurzaam woonadvies.