Ongeschikte en/of onbewoonbare woningen
Wat
Alle woningen in Vlaanderen die niet aan de minimale kwaliteitsnormen voor basiscomfort, veiligheid en gezondheid voldoen, kunnen ongeschikt of onbewoonbaar verklaard worden.
Benieuwd aan welke kwaliteitseisen een veilige en gezonde woning moet voldoen?
De wet zegt dat iedereen recht heeft op menswaardig wonen. Een gezonde woning met een minimum aan comfort is immers een belangrijke voorwaarde voor een goede levenskwaliteit. Elke woning in Vlaanderen moet daarom voldoen aan een aantal minimumnormen op het vlak van veiligheid, gezondheid en basiscomfort. Die woningkwaliteitsnormen liggen vast in de Vlaamse Wooncode. Neem een kijkje op https://www.vlaanderen.be/woningkwaliteitsnormen.
Voorwaarden
Woon je in Brecht en heb je klachten over de woning die je huurt dan kan je de procedure starten om een woningonderzoek aan te vragen.
Alleen woningen of kamerwoningen die niet aan de minimale kwaliteitsnormen voldoen, kunnen ongeschikt en/of onbewoonbaar verklaard worden. Gebouwen of gebouwgedeelten zonder woonfunctie, zoals een fabriekspand, niet.
Procedure
Hieronder vind je een overzicht van de verschillende stappen die moeten doorlopen worden in de procedure tot een eventuele ongeschikt -en onbewoonbaarverklaring.
-
Aangetekende brief naar eigenaar
Als je klachten hebt, kan je de verhuurder/eigenaar best een aangetekende brief versturen om hem te vragen de gebreken te herstellen, binnen een termijn van x maanden (1 of 2 maanden). Als de eigenaar de gebreken niet herstelt, kan je een woningonderzoek bij de gemeente aanvragen. -
Aanvraag woningonderzoek
Ja maakt een afspraak bij het woonloket om een woningonderzoek aan te vragen.
Een woningcontroleur van IGEAN neemt contact op met je op om een afspraak te maken voor een woningonderzoek. De woningcontroleur zal de woning onderzoeken aan de hand van een technisch verslag. Op basis van dit technisch verslag wordt bepaald of de klacht gegrond is en de procedure verder kan worden gezet. -
Afhandeling
Na ontvangst van het advies van de woningcontroleur nodigt de burgemeester zowel jou als de eigenaar/verhuurder uit om hun versie van het verhaal te doen. Beide partijen zullen hierover een aangetekende brief ontvangen, samen met een kopie van het technische verslag. Op basis van het technisch verslag, het advies van de woningcontroleur, jouw verhaal en dat van de eigenaar neemt de burgemeester een beslissing. De beslissing wordt verstuurd naar jou, de eigenaar, eventuele andere huurders en Wonen in Vlaanderen.