Menu Sluit

Verplicht energieprestatiecertificaat (EPC) bij verhuur van een woning

Verhuur je een woning met een huurcontract getekend vanaf 1 januari 2009? Dan moet je een energieprestatiecertificaat (EPC) hebben, opgemaakt door een erkende energiedeskundige.

Het EPC moet geldig zijn van het moment van te huur stellen tot en met de datum van de ondertekening van de huurovereenkomst.

Woning te huur?

Een zoekertje online of in een krantje, op affiche of via een makelaar? De verhuurder is verplicht om in advertenties de energieprestatie van de wooneenheid te vermelden met de energiescore of het EPC-label (van A+ tot F). Vermeld de verplichte EPC-informatie in de advertenties en toon het EPC aan geïnteresseerde huurders.

Woning verhuurd?

Een kopie van het EPC moet aan de huurovereenkomst toegevoegd worden. De huurder krijgt dus een kopie. De verhuurder houdt het originele EPC zelf bij.

Het EPC is 10 jaar geldig, maar vervalt als de gebouweenheid van bestemming verandert, bijvoorbeeld van wonen naar winkel, restaurant of kantoor of omgekeerd; of een nieuw EPC is ingediend.

Mag de kostprijs van het EPC worden doorgerekend aan de huurder?

Het Vlaamse Woninghuurdecreet hanteert het algemene principe dat de kosten die voortvloeien uit het gebruik van de woning voor de huurder zijn en de kosten die voortvloeien uit het bezit van (of zakelijk recht op) de woning voor de verhuurder zijn.

De verplichting voor het EPC vloeit voort uit het bezit van (of zakelijk recht op) de woning: het is de eigenaar die verplicht is een EPC aan te vragen en de kosten zijn bijgevolg te zijnen laste.

Wat als de huurovereenkomst vóór 2009 werd afgesloten?

De eigenaar moet pas een EPC laten opmaken als de woning opnieuw te huur komt te staan.

Blijft de huurder dezelfde? Dan hoeft de eigenaar niets te doen.

Zegt de huidige huurder het contract op en komt te woning te huur te staan? Dan moet de eigenaar contact opnemen met een energiedeskundige om een EPC te laten opmaken.

Controle, boetes en klachten

Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) controleert via steekproeven of er een geldig energieprestatiecertificaat (EPC) aanwezig is en of het EPC correct is opgemaakt.

Als er geen EPC aanwezig is, krijgt de eigenaar een brief. De eigenaar kan dan schriftelijke argumenten indienen. Na de evaluatie van de argumenten kan er een boete tussen 500 en 5.000 euro opgelegd worden.

Het betalen van de boete is geen kwijtschelding of opschortende voorwaarde voor de opmaak van het EPC. Ook als je een boete krijgt, moet je dus nog een EPC laten opmaken. Als de woning nog steeds te koop of te huur wordt aangeboden, kan de eigenaar zelfs een tweede boete krijgen bij een volgende controle.

Als je een klacht hebt over een EPC, dan kunt u dat schriftelijk melden aan het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA). Bijvoorbeeld een klacht over een energiedeskundige, het niet ontvangen van een EPC, vastgestelde fouten in een EPC, een foutieve advertentie, …

Meer informatie over EPC vind je op https://www.vlaanderen.be/ener...

Woonloket

03 203 21 50
Alle dagen telefonisch bereikbaar tijdens de openingsuren.
Welzijnscampus
Gasthuisstraat 11, 2960 Brecht
Openingsuren
ma:
09:00 - 12:00
13:00 - 20:00
di:
09:00 - 12:00
13:00 - 16:00
wo:
09:00 - 12:00
13:00 - 16:00
do:
09:00 - 12:00
13:00 - 16:00
vrij:
09:00 - 12:00
13:00 - 16:00