Asbest

Ophaling van asbest aan huis

In opdracht van de Vlaamse Regering zorgt OVAM ervoor dat Vlaanderen tegen 2040 asbestveilig gemaakt wordt. In het kader hiervan organiseert Igean in samenwerking met de gemeente een ophaling aan huis van ‘hechtgebonden asbestmaterialen’.

Wat is hechtgebonden asbest?
Bij hechtgebonden asbest, soms ook wel vast asbest genoemd, zitten de vezels stevig vast in het dragermateriaal (bijvoorbeeld: asbestcementen golfplaten, leien of buizen). Zolang dat asbest in goede staat is en voorzichtig wordt bewerkt, kan je dit zelf veilig werwijderen.

Waarom asbest verwijderen?
Asbest is opgebouwd uit kleine vezels die je met het blote oog niet kunt zien. Ze zijn echter gevaarlijk als je ze inademt. Asbestvezels komen vrij bij verwering (slijtage en afbrokkelen door blootstelling aan verschillende weersomstandigheden) of bij bewerking zoals zagen, slopen, slijpen, snijden, ... Samen verslaan we het asbestbeest De gemeente en Igean, in samenwerking met OVAM, helpen je graag om veilig en vakkundig jouw woning asbestveilig te maken door middel van een ophaling aan huis. Concreet levert Igean tegen een gunstig tarief plaatzakken, big bags of een container, steeds met twee sets Persoonlijke BeschermingsMiddelen (PBM’s). Je vult deze dan zelf met asbesthoudend materiaal. Nadien komt Igean de zakken of container ophalen.

Gemeente Brecht en IGEAN ondersteunen je bij het verwijderen van hechtgebonden asbest door het organiseren van een voordelige ophaling aan huis.

Meer info over asbest vind je op https://www.ovam.be/omgaan-met-asbest

Meer info over de ophaling aan huis vind je op www.igean.be/asbest