Biologische nuts- en kringlooptuin

Biologische nuts- en kringlooptuin

Een stukje geschiedenis

 • 1997: in het najaar organiseerde de gemeente Brecht een opleiding tot compostmeester. Sindsdien promoten deze vrijwilligers het thuiscomposteren, later ook het biologisch tuinieren en het kringlooptuinieren.
 • 2000: De gemeente Brecht koopt het domein Couvreur aan. Het achterste gedeelte van de tuin werd door de groendienst opnieuw heraangelegd als moestuin en het beheer hiervan werd toevertrouwd aan de compostmeesters.
 • 2008: de compostmeesters gaan van start met het organiseren van een jaarlijkse cursus biologisch tuinieren in de moestuin. Dit in samenwerking met Velt Noorderkempen. De cursus omvat een theoretisch en praktijk gedeelte, onder leiding van een van onze compostmeesters, die tevens Velt-lesgever is met een jarenlange moestuinervaring.
 • 2010: er wordt gestart met de aanleg van een kringlooptuin en een kruidentuin met voornamelijk keukenkruiden.
 • 2011: door enkele kleine ingrepen in de structuur van de tuin is deze vanaf de Mudaeusstraat beter zichtbaar. Zo kunnen voorbijgangers meegenieten van dit kempisch tuinpareltje. De demoplaats voor thuiscomposteren wordt uitgebreid. Vanaf het najaar wordt gestart met de aanleg van een kleinfruittuin en worden een groot aantal bloembollen aangeplant.
 • 2014: de herinrichting van de tuin bereikt zijn eindpunt.

De kringlooptuin

In de kringlooptuin wordt getoond hoe het plantaardig materiaal uit de tuin op een creatieve en esthetisch verantwoorde wijze kan worden aangewend in de tuin. Het assortiment aan toepassingen is vrij ruim. Voor elk type plantaardig materiaal is er wel een nuttige toepassing te vinden in de tuin. Het bespaart u tijd en geld voor het afvoeren of ophalen van dit materiaal, maar het is bovenal een ware verrijking voor de natuur in uw tuin. Een kort overzicht van de mogelijkheden die in de tuin worden toegepast:

 • mulching of bodembedekking met bladeren, grasmaaisel, houtsnippers, haagscheersel, verkleind riet, …
 • vlechtwerken: manden, afscheidingswanden, verhoogde plantenbakken
 • wallen van takken, riet, bamboe, …
 • wanden van houtsnippers, verdroogde herfstbladeren
 • plantensteunen en klimrekken
 • insectenhoteltjes
 • afboording van plantenvakken
 • composteren: vat, bak, wormenbak

Demoplaats thuiscomposteren

In de demoplaats verwerken we het plantaardige materiaal uit de tuin, maar ook een ruime hoeveelheid aan groente- en fruitafval van de vlakbij gelegen supermarkt, grasmaaisel, herfstbladeren, ... in verschillende compostbakken en -vaten. Daarnaast hebben we ook een wormenbak in gebruik.

De biologische nutstuin

De nutstuin omvat een uitgebreid assortiment groenten en keukenkruiden. Vanuit het educatieve karakter van de tuin worden niet alleen de gekende maar ook minder gekende (vergeten) groenten geteeld. Voor een aantal gewassen worden ook verschillende variëteiten uitgeprobeerd: zoals aardappelen, tomaten, … . Ook voor de keukenkruiden wordt er gestreefd naar een rijke variatie aan variëteiten.

De orangerie in het park van Brecht

Sinds mei 2011 is de orangerie een onderdeel van de biologische nuts- en kringlooptuin. Begin 2012 werd een begin gemaakt met de heraanplanting ervan. Nu staan er 6 verschillende druivensoorten. Zes soorten vijgen, enkele citrussenplanten en een bananenplant overwinteren er in pot.

Geleide groepsbezoeken

Geleide groepsbezoeken in deze educatieve tuin kunnen aangevraagd worden via kringlooptuin@brecht.be

Ons cursusaanbod

Wil je meer te weten komen over het thuiscomposteren en kringlooptuinieren, het biologisch kweken van groenten of het telen van keukenkruiden, dan kan je deelnemen aan een van onze cursussen.