Leegstand

Wat

Wat is leegstand?
Een woning die langer dan 12 maanden na elkaar niet bewoond is of een gebouw waarvan de totale oppervlakte voor minstens 50% niet gebruikt wordt volgens de functie van het gebouw.

Een leegstaande woning heeft veel nadelen !

  • veel leegstaande woningen zorgen voor verloedering van de omgeving
  • je verliest als eigenaar huurgelden
  • leegstand zorgt voor een waardevermindering van je woning
  • je betaalt een belasting als de woning of het gebouw lang leegstaat

Leegstand kan je beter vermijden!
Hou rekening met onderstaande puntjes en voorkom als eigenaar dat je woning in het leegstandsregister wordt opgenomen. Eenmaal opgenomen in het register kan je je ook uit het register laten schrappen door onderstaande toe te passen:

  • De woning of het gebouw zelf terug gebruiken: je kan hiervoor rekenen op advies, bemiddeling en eventueel subsidies om de woning terug bewoonbaar te maken.
  • Verhuren: je kan verhuren, privé of verhuren zonder zorgen via het Sociaal Verhuurkantoor.
  • Verkopen: let op!  Een woning die lang leeg staat, kan aanzienlijk in waarde verminderen.

Bestrijden van leegstand
Als de woning of gebouw langer dan een jaar leegstaat, wordt het pand opgenomen in het leegstandsregister. De gemeente Brecht heft na opname in het leegstandsregister een belasting op een leegstaande woning of gebouw. Deze leegstandsbelasting bedraagt het eerste jaar 1.000 euro en wordt daarna jaarlijks verhoogd.

Vrijstellingen of schrappingen
In sommige specifieke situaties, kan je een vrijstelling van leegstandsbelasting krijgen, meer info hierover verkrijg je op het woonloket.
De woning of het gebouw kan uit het leegstandsregister worden geschrapt wanneer je als eigenaar bewijst dat de woning of het gebouw 6 maanden opnieuw bewoond is of het gebouw meer dan de helft wordt gebruikt.