Zwerfkatten

Enkele jaren geleden zat onze gemeente met een serieus zwerfkattenprobleem. Als je weet dat een zwerfkat gemiddeld vier tot zes jaar oud wordt en op die tijd een veertigtal kleintjes kan voortbrengen die op hun beurt ook verder kweken, wordt het duidelijk dat zonder bijkomende maatregelen snel grote problemen ontstaan. Al sinds 2005 doet de gemeente een serieuze inspanning om met behulp van dierenartsen en vrijwilligers alle zwerfkatten te steriliseren of te castreren. Gemiddeld worden er 110 zwerfkatten op een jaar behandeld.

Ergens gedropt

Echt wilde katten komen in onze gemeente nu steeds minder voor dankzij de campagne. Zwerfkatten zijn vaak kittens uit een nest van een huiskat die ergens ‘gedropt’ zijn en weten te overleven in de natuur. Eén poesje kan geen kwaad, maar deze poesjes kunnen snel en gemakkelijk kweken. Zo veroorzaken ze al snel hinder en overlast. In de ‘paringstijd’ maken ze veel lawaai. Ze gaan vaak tussen ons huishoudelijk afval op zoek naar voedsel. Bij het afbakenen van hun terrein veroorzaken ze geurhinder en laten ze uitwerpselen achter. Waar veel katten zijn, verspreiden typische kattenziekten ook snel van zwerfkatten naar huiskatten en omgekeerd.

Ook huiskatten steriliseren

Om de inspanningen van het gemeentebestuur de afgelopen jaren te ondersteunen, roept het gemeentebestuur alle katteneigenaars op om hun huisdier ook tijdig te laten steriliseren of castreren. Dit zijn vrij eenvoudige ingrepen waarvan je kat weinig hinder ondervindt. Naast de vermindering van het aantal zwerfkatten heeft dit ook zijn voordelen voor de kat zelf: ze gaan minder zwerven, vechten minder, lopen minder risico op besmettelijke ziektes, geven geen nachtconcerten en veroorzaken minder stankoverlast.

Je kan een melding van zwerfkatten doen via het telefoonnummer of via onthaal@brecht.be.