Teken

Wat zijn teken?

Teken zijn kleine, zwarte diertjes met acht poten en een spitse snuit. Ze komen voor in bosrijke gebieden, parken, weilanden en zelfs tuinen. Ze zitten daar op de lage begroeiing zoals struiken, varens en hoge grassen te wachten tot een gastheer voorbijkomt. Teken voeden zich namelijk met bloed van warmbloedige dieren. Aangezien teken niet kunnen vliegen of springen, laten ze zich gewoon vallen en hechten zich dan vast aan de huid. Het zuigen kan dan beginnen.

De beet van een teek is in principe pijnloos maar begint na enkele uren wel te jeuken. Wanneer een teek niet gestoord wordt, kan één tekenmaaltijd tot zeven dagen duren. Tijdens dit zuigen wordt het achterlijf van de teek steeds groter.

Sommige teken zijn besmet met bepaalde ziektekiemen of bacteriën. Bij het zuigen van bloed kan zo een bacterie overgedragen worden op de gastheer. De meest bekende ziekte is de ziekte van Lyme die kan lijden tot ernstige ziekteverschijnselen in de spieren, gewrichten, zenuwstelsel en het hart.

Sympthomen ziekte van Lyme

Drie tot dertig dagen na een tekenbeet kan een rode, ringvormige vlek op de plaats van de beet verschijnen. Deze vlek wordt geleidelijk groter en voelt warm aan. Bovendien kunnen er griepachtige verschijnselen optreden.

Tekenbeet voorkomen

Draag kledij die zoveel mogelijk het lichaam bedekt. Bovendien draag je best een hoofddeksel en houd je lang haar dicht bij het hoofd. In parken en bossen blijf je best zoveel mogelijk op de paden en controleer na elk verblijf het lichaam op teken (hoofd, nek, oksels, knieholten, liesstreek en enkels).

Tekenbeet verwijderen

Het is belangrijk een teek zo snel mogelijk te verwijderen aangezien de bacterie meestal pas kan worden overgedragen nadat de teek 12 uur vastzit. Je gebruikt best eeen pincet om de teek te verwijderen. Let erop dat je met de pincet de teek zo dicht mogelijk tegen de huid vastneemt.

Wees de eerste dagen na je beet aandachtig voor mogelijke symptomen, maar het is niet nodig om bij iedere tekenbeet naar de dokter te lopen.